Translate

Wednesday, November 28, 2012

Fenomena unik Giants Causeway


The Giant’s Causeway (Ireland: Clochán suatu Aifir atau bhFómharach Clochán na)merupakan sebuah wilayah sekitar 40.000 medan interlocking basal, hasil dari letusan vulkanis kuno.
Hal ini terletak di County Antrim, di pantai timur laut Ireland Utara, kira-kira dua batu (3 km) sebelah utara kota Bushmills. Itu dinyatakan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 1986, dan Cagar Alam Nasional tahun 1987 oleh Jabatan Alam Sekitar untuk Ireland Utara.
Dalam jajak pendapat 2005 dari pembaca Radio Times, Giant’s Causeway disebut sebagai keajaiban alam terbesar keempat di Inggeris. Bahagian atas medan bentuk batu loncatan yang mengarah dari kaki tebing dan menghilang di bawah laut.
Sebahagian besar medan adalah heksagon, meskipun ada juga beberapa dengan empat, lima, tujuh dan lapan sisi. Yang tertinggi sekitar 12 meter (36 kaki) tinggi, dan disalut lava di tebing adalah 28 meter tebal di tempat.
The Giant’s Causeway adalah hari ini adalah dimiliki dan dikendalikan oleh National Trust dan merupakan daya tarikan pelancongan yang paling popular di Ireland Utara.
Sejarah
Beberapa 5-60 tahun yang lalu, selama tempoh Paleogen, Antrim adalah tunduk pada aktiviti gunung berapi yang mendedah, ketika basal cair yang sangat cecair diterobos melalui tempat tidur kapur untuk membentuk sebuah dataran tinggi lava yang luas. Sebagai lava disejukkan dengan cepat, kontraksi terjadi.
Sementara kontraksi dalam arah menegak mengurangkan ketebalan aliran (tanpa retak), kontraksi horizontal hanya boleh ditampung oleh cracking turun aliran. Saiz medan terutama ditentukan oleh kelajuan di mana lava dari letusan gunung berapi menyejuk.
Rangkaian fraktur luas menghasilkan medan khas kelihatan hari ini. Para basal awalnya bahagian dari dataran tinggi gunung berapi yang besar disebut Dataran Tinggi Thulean yang terbentuk selama tempoh Paleogen.

Legenda
Ukiran dari Drury Susanna’s A Lihat dam di Giant’s: Prospek Timur
Legenda mengatakan bahawa pejuang Fionn mac Ireland Cumhaill (Finn McCool) membina jalan lintas berjalan ke Scotland untuk melawan Scotland rakannya Benandonner. Satu versi legenda mengatakan bahawa Fionn tertidur sebelum ia sampai ke Scotland.
Ketika dia tidak datang, yang Benandonner jauh lebih besar melintasi jambatan mencarinya.
Untuk melindungi Fionn, isterinya Oonagh meletakkan selimut di atasnya sehingga ia boleh berpura-pura bahawa dia sebenarnya anak bayi mereka. Dalam variasi, Fionn melarikan diri setelah melihat besar massa Benandonner, dan meminta isterinya untuk menyamar dia sebagai bayi. Dalam kedua-dua versi, ketika Benandonner melihat saiz dari ‘bayi’, ia menganggap ayah dugaan, Fionn, harus raksasa memang. Oleh kerana itu, Benandonner lari rumah di keganasan, merobek Causeway kalau-kalau dia diikuti oleh Fionn.

1 comment:

 1. Ass Wr Wb, Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini RISWANTO AKIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU YOSHI yg dari singapur tentan Pesugihan Kyai. Dimas Kanjeng yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk menarik dana Hibah Melalui ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti dan mendapat hasil tarikan RM.347.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan mobil walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada Kyai. Dimas Kanjeng dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon di 082312910909 Untuk yg di luar indon telefon di +6282312910909,Atau Kunjugi Website/Situs Padepokan Dimas Kanjeng KLIK DISINI
  saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Kyai. Dimas Kanjeng saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI,
  KEAMPUHAN ZIKIR Kyai. Dimas Kanjeng
  1.Penarikan Dana Hibah Melalui Bank Ghaib
  2.Penarikan Uang Melalui Mustika
  3.Ritual Angka Tembus Togel/Lotrey
  4.Jimat Pelaris
  5.Perintah Tuyul
  Dan Masih Banyak Lagi, Kyai. Dimas Kanjeng Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia.
  SYARAT SEBAGAI BERIKUT:
  BERJANJI AKAN MEMBANTU SESAMA YANG MEMBUTUHKAN
  BERJANJI TIDAK AKAN SOMBONG DAN SELALU RENDAH HATI
  BERJANJI AKAN MEMULAI HIDUP YANG BARU BERJALAN KE JALAN YANG BENAR,
  BERLUTUT DAN MEYEMBAH KEPADA ALLAH SWT.
  "Allahumma inni a'udzubika minal hammi wal hazani wa a'udzubika minal 'ajzi wal kasali wa a'udzubika minal jubni wal bukhli wa a'udzubika min ghalabatiddaini wa qahrirrijali"

  "Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan kikir. Dan aku berlindung kepada Engkau dari lilitan hutang dan kesewenang-wenangan." Kata Abu Umamah radhiyallahu 'anhu: "Setelah membaca do'a tersebut, Allah berkenan menghilangkan kebingunganku dan membari Petunjuk." (HR Abu Dawud 4/353)

  PESUGIHAN TANMPA TUMBAL

  PENARIKAN DANA HIBAH

  PENARIKAN UANG MENGUNAKAN MUSTIKA

  ReplyDelete